Vitaldiet

WSTĘP
Witam państwa serdecznie na mojej stronie poświęconej zdrowiu i dodatkom żywieniowym nazywanym suplementami. Chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz – zanim zdecydujemy sie na jakiekolwiek kroki dotyczące suplementacji prosze o uważne przeczytanie wszystkich informacji które zostały zawarte na stronie. Mają one na celu zwiększenie państwa świadomości w celu uzyskania jak najlepszych efektów zdrowotnych.

CO TO SĄ SUPLEMENTY DIETY I DLACZEGO SIĘ JE STOSUJE?
Są to zarówno poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, jak i gotowe produkty spożywcze oraz tabletki, kapsułki, których spożycie przynosi większe korzyści zdrowotne, niż te wynikające z normalnej diety. Istnieje bliski związek pomiędzy zdrowiem człowieka, długością i jakością jego życia, a charakterystyką jego odżywiania się.
Według najnowszych danych dla normalnego funkcjonowania każdej komórki organizmu niezbędnych jest ponad 90 mikroskładników których nasz organizm w wiekszości nie może sam wyprodukować i musi je przyswoić z żywności. Niestety, w dzisiejszych czasach trudno o zdrową żywność. Praktycznie nie istnieje naturalna żywność roślinna uprawiana bez nawozów sztucznych. Także mięso, które spożywamy, zawiera duże ilości antybiotyków i hormonów.

To, co jemy, to nie pokarm, lecz przepełniona chemikaliami „pasza”. Zasoby naturalne naszego globu się kończą. Potrzebne jest więc ciągłe zwiększanie zbioru roślin oraz produkcji zwierzęcej. Do tego wykorzystuje się technologie genowe i mutacje oraz klonowanie roślin i zwierząt. Od drugiej połowy XX wieku coraz większemu skażeniu ulega gleba, powietrze, woda i żywność.
Nasze zdrowie zależy przynajmniej w 50% od sposobu naszego odżywiania.

Przez wyżej wymienione czynniki zachodzi konieczność uzupełniania naszej diety w witaminy i składniki mineralne poprzez stosowanie dodatków żywieniowych, czyli suplementów. Wszystko to w celu zapewnienia nam jak nawiększej ilości witamin i minerałów aby każda komórka naszego ciała każdego dnia otrzymała te bardzo ważne dla naszego zdrowia 90 mikroskładników

JAKIE SĄ GŁOWNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE I JAK MOŻNA IM ZAPOBIEC?
Po pierwsze, winne jest nasze pożywienie, którego głównymi składnikami są węglowodany (cukier i glukoza), oczyszczony ryż, biała oczyszczona mąka, duże ilości soli kuchennej. Wszystko to zatruwa nasz organizm i zwiększa zapotrzebowanie na witaminy i minerały.

Po drugie, palenie tytoniu lub bierne oddychanie dymem nikotynowym niszczy szalenie nasze zasoby witaminy C i E oraz beta-karotenu (Prowitamina A).
Picie alkoholu powoduje upośledzone przyswajanie większości substancji odżywczych. Dla naszego organizmu niebezpieczne są też antybiotyki – z jednej strony walczą z niebezpiecznymi, zagrażającymi nam bakteriami, a z drugiej niszczą przyjazną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Powoduje to niedobory witaminy K, folacyny i witamin z grupy B.
Naszym wrogiem jest także stres – zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i C oraz magnez.

Wszystko to powoduje powstanie tak zwanych „wolnych rodników” które są efektem procesów oksydacji w naszym organizmie czyli po prost utleniania. Wolne rodniki są bardzo niebezpieczne w naszym organizmie gdyż powodują uszkodzenia na poziomie komórkowym. Potrafią nawet uszkodzić łańcuch DNAw komórce przez co dochodzi do „nowotworzenia” czyli powstania róznego rodzaju nowotworów!Również długie gotowanie, odgrzewanie i stosowanie kuchenek mikrofalowych przyczynia się do niszczenia naturalnych witamin w naszym pożywieniu. Ziemia jest wyjałowiona – nie zawiera już witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Poza tym starzejemy się, a ludzie starsi źle przyswajają wiele substancji odżywczych, stąd biorą się u nich duże niedobory witamin oraz żelaza, wapnia, cynku i magnezu.

Oczywiście powinny to być witaminy naturalne, a nie syntetyczne. Pamiętajmy, że wysokie dawki syntetycznych witamin A, B6, B12, D są magazynowane w naszym organizmie. Na przykład wysokie dawki witaminy B6 mogą spowodować zawroty głowy oraz uszkodzenie centralnego układu nerwowego.

Zbyt duże dawki witaminy D magazynowane są w skórze i mogą wywoływać działanie szkodliwe dla naszego ustroju, sprzyjają także kamicy układu moczowego.
Witaminy, które pełnią rolę antyoksydantów (C, E, A), nie są kumulowane w naszym ustroju, a więc nie powodują objawów ubocznych. Ich nadwyżki wydalane są z moczem. Należy ostrzec, że przyjmowanie codziennie kilku gramów syntetycznej witaminy C może nieuchronnie doprowadzić do kamicy dróg moczowych.

Duże dawki witaminy A nie wywołują objawów ubocznych, a jedynym powikłaniem jest żółte zabarwienie naszej skóry na dłoniach i podeszwach, co nie jest niebezpieczne.
Trzeba pamiętać, że witaminy syntetyczne w tabletkach w niewielkim stopniu ulegają przyswajaniu przez organizm. Wiele preparatów witaminowych rozpuszcza się w jelitach i w niewielkiej ilości jest tam wchłaniana.
Należy podkreślić, że większość ludzi w krajach wysoko rozwiniętych spożywa produkty, które zawierają antyoksydanty, ale ich ilości nie są duże. Dlatego powinniśmy uzupełniać dietę dawkami większymi od tych dostępnych w żywności. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego spada wraz ze zwiększonym spożyciem owoców i warzyw, które zawierają duże ilości beta-karotenu (Prowitamina A), witaminy C i błonnika.

CZYLI UTRZYMUJĄĆ ZDROWĄ DIETĘ BOGATĄ W SKŁADNIKI ODŻYWCZE BĘDĘ ZDROWY?
Prawda niestety nie jest taka fajna. Jest przynajmniej sześć powodów, dla których nie możemy asymilować wszystkich potrzebnych składników z pożywienia:
1. Musielibyśmy spożywać bardzo duże ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i białka, przy założeniu, że zawierają one właściwe ilości suplementów. Kupowane w sklepach produkty są bardzo ubogie w składniki mineralne, a wręcz pozbawione ich, na co wpływa wiele czynników, m.in.:
2. Transport i przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a Twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin.
3. Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% witaminy C podczas pierwszych 10 minut gotowania.
4. Przetwarzanie. Ceną, jaką płaci nasz organizm za wygodę korzystania z przetworzonej żywności jest gorszy stan odżywienia. Mrożone warzywa często zawierają do 50% mniej witaminy C niż świeże. Mielone ziarno zbóż traci niejednokrotnie do 90% zawartych witamin.
5. Jakość naszej żywności w porównaniu do lat poprzednich staje sie coraz gorsza i coraz bardziej uboga w składniki odżywcze. Według badań przeprowadzonych w roku 1985 i 2002 sprawdzających zawartośc składników odżywcych w 100g produktu spożywczego okazało sie, że w produktach takich jak: brokuły, fasola, ziemniaki, marchew, szpinak, jabłka, banany i truskawki mamy od 12% aż do 95% mniej witamin i minerałow! Jeżeli dodamy do tego poprzednie czynniki wychodzi na to, że to co jemy jest naprawde ubogie w składniki odżywcze.
6. Przez wyżej wymienione czynniki nasze jelita są tak zanieczyszczone, że nie wchłaniaja tego co nam potrzebne z pożywnienia, do tego dodać wystarczy zubożałość naszej żywności i mamy komplet czynników które osłabaiaja nasz organizm i czynia go podatnym na gróźne choroby. Nasz system immunologiczny to cudowny mechanizm, który potrafi zwalczyć każdego wroga jeżeli damy mu do tego odpowiednie środki, a to już zależy tylko od nas.

Żywność jest skażona substancjami rakotwórczymi, co w dobie tak dużego zanieczyszczenia i rozwoju przemysłu jest wręcz oczywiste. Sklepy ze zdrową żywnością nie zawsze oferują pełnowartościowe produkty, zdarza się, że są one niewiadomego pochodzenia. Witaminy i minerały to nie antybiotyk, który bierzesz przez tydzień, gdy jesteś chory, a potem przestajesz. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją przyjmujesz je stale. Suplementację kończysz, gdy kończy się zapotrzebowanie twego organizmu na tlen.

Jeśli Twoje życie jest dla Ciebie ważne, zadbaj o swój organizm, dostarczając mu potrzebnych składników produkowanych przez najlepsze, sprawdzone firmy. Jest ich bardzo dużo, ale niewiele produkuje naturalne, niesyntetyczne suplementy.

Tutaj z odsieczą przychodzi nam firma CALIVITA której suplementy są produkowane przy użyciu najlepszych światowych technologii i tylko z naturalnych surowców. Dzieki połączeniu nowej technologii i medycyny ludowej stosowanej w różnych kulturach od setek lat otrzymujemy produkty, które odpowiednio stosowane mogą być alternatywą dla naszej ubogiej żywności

JAKI Z TEGO MORAŁ?
Dobre suplementy, witaminy i minerały to najIepsze i najtańsze zabezpieczenie naszego zdrowia!!